Źródła gastronomii – w jaki sposób zacząć gotowanie?

O genealogiach kuchni można powiadać właściwie od momentu, kiedy tak właściwie ludzie ułaskawili ogień. Treścią kuchni jest bowiem przetwarzanie żywności, to znaczy, że żeby nazwać coś posiłkiem kulinarnym musi ono zostać zmienione a nie pochłonięte w formie, w jakiej występuje w przyrodzie. Na przykład talerz pełen surowych jabłek nie jest strawą. Kuchnia kształtowała się w następstwie tego od momentu, kiedy ludzie nauczyli się obsługiwać narzędziami oraz ogniem. Był to doniosły moment, bo mięso po upieczeniu lub ugotowaniu jest porządniej strawne, a mięso dłużej zachowuje świeżość. To właśnie problem z psuciem się żywności był jednym z najważniejszych, które musiała pokonać ludzkość na drodze ku cywilizacji. Do przechowywania żywności wybitnie wcześnie rozpoczęto używać dymu.

Mięso wędzone nie psuje się nawet przez dużo miesięcy. Umiejętność wyrobu naczyń ceramicznych pozwoliła na gotowanie mięsa. Nie wiemy jakim sposobem zaczęły się początki autentycznej kuchni, kiedy tak właściwie to zaczęto łączyć ze sobą rozmaite składniki i dodawać przyprawy. Wiadomo niemniej jednak, że wszelkie rozwinięte cywilizacje rozwinęły własne umiejętności kulinarne.

Ludzie są wszystkożerni. Świadczy to, że możemy żywić się zarówno mięsem jak oraz towarami roślinnymi. Wydaje się niemniej jednak, że przodkowie gatunku homo sapiens opierali własną dietę na roślinach. Te były mnóstwo łatwiej osiągalne. Rośliny są używane w kuchni po dzisiaj dzień, a zdaniem dietetyków, muszą tworzyć podstawę diety. Mięso powinno być jedynie dodatkiem do dań składających się ze zbóż, warzyw oraz owoców. Tak właśnie przedstawia się podstawowy podział artykułów roślinnych. Zboża oraz ziemniaki we wszelkich regionach świata stanowią podstawę kuchni. Są źródłem gigantycznej ilości energii.

Zawierają też witaminy oraz mikroelementy. Tych ostatnich najwięcej jest jednakże w warzywach i owocach. Owoce, ze względu na słodki smak, są przez ludzi, przede wszystkim dzieci, bardzo entuzjastycznie spożywane. Prawdopodobnie ewolucja ukształtowała nas tak, że słodki smak kojarzy nam się z zawartością witamin. Dlatego kochamy tak niesłychanie słodycze. Ciasta, torty i inne słodkości są jedną z dyscyplin sztuki kulinarnej, nie najzdrowszą, jakkolwiek za to atrakcyjną.