Tradycyjne wigilijne potrawy. Urządź prawdziwą, polską wigilię.

Wedle tradycji na stole wigilijnym powinno znaleźć się dwanaście potraw. Jakkolwiek uważa się, że są one wspólne dla polskich stołów, konkretne rodzaje podawanych dań różnią się między regionami. Przenikające się kultury różnych regionów i społeczeństw ukształtowały różnorodne zwyczaje bożonarodzeniowe. Co prawda w dzisiejszych czasach niektórym bardziej zależy na stole wigilijnym zgodnym z trendami, jednak nie każdy potrafi wyobrazić sobie na swoim stole w ten dzień sushi. Co jest niedorzeczne! Postaw na klasykę: pierogi, barszcz czerwony z uszkami, krokiety, karp lub inną rybę, makiełki czy śledzie pod różnymi postaciami.

Wśród kojarzonych z polską tradycją potraw pojawiają się między innymi barszcz z uszkami, śledzie, karp na 101 sposobów, pierogi, makiełki, sos grzybowy, różnego rodzaju sałatki, kapusta z fasolą i grzybami czy też kompot z suszu. Duża różnorodność występuje jeżeli chodzi o ryby. W zależności od regionu pojawiają się różne sposoby ich przyrządzania, na stołach, w zależności od województwa, dominują też różne gatunki ryb. Brakuje też zgodności co do tego, która zupa jest faktycznie zupą tradycyjnie bożonarodzeniową. Czerwony barszcz z uszkami w niektórych domach zastępowany jest przez zupę owocową, rybną lub grzybową. Niezmiennym wydaje się być jedynie opłatek, towarzyszący każdej polskiej rodzinie obchodzącej święta Bożego Narodzenia.

Potrawy wigilijne mogą się różnic między domami, może ich być mniej lub więcej – warto jednak pamiętać, że w świątecznym okresie powinny być jedynie dodatkiem do czasu spędzanego z bliskimi, nie ich głównym elementem.