Lokalna kuchnia – bigos oraz dużo innych tradycyjnych smaków

Kuchnia Polska ma miarodajne specyficzne cechy, jakie odróżniają ja od kuchni innych krajów europejskich. Przede wszystkim opiera się na produktach zbożowych, takich jak kasze, makarony i chleby, a również na ziemniakach. Z tych towarów przygotowuje się banalne dla polski kluski, czyli ciasto mączne z przeróżnego typu nadzieniem. Typowe dla Polski jest wykorzystywanie w sztuce kulinarnej produktów tak zwanego runa leśnego. Są to jagody, grzyby oraz zioła. Tradycyjna polska kuchnia opierała się też w ogromnej mierze na mięsie dzikich zwierząt.

Dziczyzna, inaczej sarny, dziki, przeróżnego rodzaju ptactwo, wszystko to przyozdabiało stoły szlacheckie, a dzisiaj potrawy z dziczyzny w szeregu przypadków są najdroższymi w menu lokalnych restauracji. W Polsce, ze względów oszczędnościowych, od wieków stosuje się krew oraz podroby. Polska słynie także z wytwórczości wędlin oraz kiełbas. W tej dyscyplinie konkurujemy z Niemcami. Cechą lokalnej kuchni jest też obfitość posiłków. Niejednokrotnie używa się tłuszcze zwierzęce, a okazjonalnie roślinne oraz warzywa i owoce.

Bigos w Polsce

Lokalna kuchnia kojarzy się przede wszystkim ze schabowym z ziemniakami, bigosem czy też kapustą z grzybami. Niezmiernie atrakcyjne, oraz uważane za typowo polskie, są także kotlety mielone. Niewielu wie, że wszystkie te dania są tak właściwie spuścizną okresu Polski Ludowej. Przed drugą wojną światową Polacy nie zajadali się tym, co my aktualnie uważamy za narodową spuściznę. To niedobory w aspekcie żywności, jakie nastąpiły za czasów komunistycznych, Gomułki i Gierka, a szczególnie silnie pod koniec istnienia systemu, sprawiły, że kuchnia jest aktualnie niesłychanie uboga, tłusta oraz niezdrowa. Aktualnie rozpoczyna się to zmieniać i trendy żywieniowe wędrują w innym kierunku. Z jednej strony spożywamy coraz to mniej tłustego mięsa, wieprzowiny i wołowiny, na rzecz mięsa drobiowego. Z drugiej strony w Polsce maleje spożycie zdrowych produktów, na przykład mleka, a kuchnia stosowana na co dzień coraz bardziej naśladuję trendy występujące w kulturze zachodniej. Powrót do kuchni przodków nie oczekuje nas prędko.