Kuchnia Azji – smakołyki oraz potrawy azjatyckie

Kuchnia w różnych częściach świata różni się od siebie ze względów sprzeczności klimatycznych oraz kulturowych. Na styku kultur na ogół dochodzi do wiarygodnej wymiany, mimo to wolno mówić o istnieniu kuchni europejskiej, azjatyckiej czy afrykańskiej czy też muzułmańskiej czy żydowskiej. W obrębie każdego z tych rejonów wyróżnić można kuchnie narodowe, a w granicach jakiegokolwiek narodu zachodzą następne podziały, w Polsce aktualnie mało zauważalne, ale wybitnie żywe jeszcze parę wieków temu.

Dzięki tym różnicom możemy dzisiaj, w czasach istnienia globalnej wioski, delektować się daniami z całego globu. Szczególnie mieszkańcy ogromnych miast lubują się w próbowaniu innowacyjnych dań. Własnego czasu dominowała moda na kuchnię włoską, następnie na kuchnię śródziemnomorską, po pewnym czasie chińską. Ostatnio w ogromnych miastach króluje sushi, czyli dania z surowej ryby. Dzięki temu, że świat jest tak gigantyczny i tak niezmiernie zróżnicowany każdy może znaleźć w nim coś dla siebie. Bez względu na preferencje warto również hołdować kuchnię narodową.
Kuchnia azjatycka łączy nam się z półmiskiem ryżu, ostrymi sosami i daniami z ryb, a złośliwi wciąż wypominają Azjatom zjadanie psów oraz kotów, tak kochanych przez europejczyków. W rzeczywistości jest ona jednak niezmiernie zróżnicowana. W Azji znajdują się państwa o kulturze islamskiej, gdzie nie spożywa się, na przykład, wieprzowiny. Niemniej jednak, kiedy myślimy o kuchni azjatyckiej z reguły mamy na myśli takie kraje jak Japonia, Chiny, Wietnam czy Koreę. Pomiędzy tymi kulturami jest ogromna różnica, podobnie jak gigantyczne różnice zachodzą pomiędzy narodami słowiańskimi.

Nie ma się więc co dziwować, że również w dyscyplinie kulinarnej różnice te będą objawiały się z całkowitą siłą. Jednakże ta charakterystyczna unifikacja zachodzi być może w następstwie tego, że dużo restauracji, które pretendują do restauracji z kuchnią azjatycką, przygotowują jednocześnie potrawy specyficzne dla paru krajów. Na ogół są one też niesłychanie zeuropeizowane. Dlatego, aby spróbować prawdziwego smaku kuchni azjatyckiej, najprzyzwoiciej wybrać się do restauracji, która serwuje dania narodowe, na przykład wietnamskie, chińskie albo koreańskie. Najodpowiedniej oczywiście samemu wybrać się do tych krajów, lecz na taki luksus stać niewielu.