Gotowanie, wypiekanie oraz smażenie – metody obróbki termicznej

Duszenie w wodze zezwala zdobyć potrawy, które będą soczyste i łatwostrawne. Ta sztuka kulinarna z pewnością nie nadaje potrawom tak wyrazistego smaku oraz aromatu, jak podczas pieczenia czy smażenia. Jest niemniej jednak przede wszystkim pożądana ze względu na fakt, że potrawy gotowane nie obciążają przewodu pokarmowego. Nasze jelita łatwo je przetrawiają. By potrawa była smaczna, nie wystarczy jednak tylko wrzucić produkty do wody. Najważniejsze w gotowaniu jest wyczucie czasu. Jest to prawdziwa sztuka i wymaga niemałego doświadczenia kulinarnego.

Zbyt długo gotowane artykuły stają się za niezmiernie miękkie. Tracą w owym czasie swoje wartości odżywcze, a potrawa staje się niesmaczna. Ugotowanie pospolitego makaronu, żeby nie był zanadto miękki nie jest proste. Każdy artykuł żąda innego czasu gotowania, skutkiem tego należy dodawać je do potrawy w dobrej kolejności. Gotowanie żąda też prawdziwego kunsztu w wykorzystywaniu bogactwa przypraw. Woda sprawia, że dużo substancji smakowych przechodzi do wywaru. Jeśli musimy go odrzucić, wówczas bez żadnych zahamowań wypada słusznie przyprawić samą strawę.
Pieczenie jest najwcześniej odkrytym sposobem obróbki kulinarnej. Użytkowali go już ludzie prehistoryczni. Nie oznacza to, że jest to sztuka prymitywna. Wręcz przeciwnie, być może nawet najtrudniejsza. W trakcie pieczenia z warzyw i mięsa wycieka sok. Jeżeli nie zapanuje się nad tym przebiegiem, potrawa będzie sucha i kłopotliwa do pogryzienia. Zwłaszcza kłopotliwe jest pieczenie na ruszcie, jakkolwiek domowy piekarnik też nie jest łatwym narzędziem pracy. Nieraz zdarza się, że potrawa z jednej witryny się przypala, a z drugiej jest półsurowa. Gospodynie domowe mają obrządek zganiać to na defekty samego piekarnika.

Prawda jest taka, że nawet nad ogniem ogniska można przyrządzić kapitalną pieczeń. Tę sztukę kulinarną blokuje fakt, iż każdą pieczeń wypada adekwatnie przyprawić. Gotowe mieszanki najczęściej zawierają glutaminian soku, który opisowo określa się jako ulepszacz smaku. Prawdziwością jest, że poprawia on smak wszystkich potraw, ale jest to swego typu droga na skróty. Kto umie przyprawić wypiekaną potrawę bez użyciu gotowych mieszanek jest autentycznym mistrzem kuchni.